Celebra, amb ACCO, la mocadorà a Oliva

Un any més, els forns d’Oliva es preparen per a celebrar Sant Dionís, Dia dels enamorats i enamorades valencians. I, a més, volen posar-nos-ho fàcil. Ho fan tot just el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, en commemoració per l’entrada de Jaume I a la ciutat de València, l’any 1238.

Però, què és la ‘mocadorà’, per quin motiu es regala entre la gent enamorada i com va sorgir la tradició? I, sobretot, com pots aconseguir una de les 15 ‘mocadoraes’ que sorteja l’Associació de Comerciants d’Oliva?

mocadora 2017

La mocadorà

La mocadorà és un present que consisteix a oferir a la parella un mocador ple de dolços de massapà, imitant així el que feren els habitants de València a l’entrada del rei Jaume I i la seua esposa, el 1238.

Diccionari Normatiu Valencià (AVL):

“2. f. ETNOL. Present que fan tradicionalment a València, el 9 d’octubre, diada de Sant Dionís, els fadrins a les seues promeses, consistent en un mocador de cap que embolica uns dolços de massapà de diferents formes i colors que representen els fruits de l’horta, al voltant de dos figures més grans anomenades piuleta i tronador”.

La tradició sorgida al segle XVIII, és originària de l’Horta de València, tot i que actualment s’ha estés a moltes ciutats i pobles del territori valencià.

Però, com sorgeix la tradició?

Bloc de la Biblioteca i Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia:

“… des del segle XIV València celebrava el 9 d’Octubre com a data de fundació del Regne de València amb molta festa i una forta càrrega de pirotècnia, on els piulets i tronadors xiulaven al cel. Amb l’arribada de Felip V i els Decrets de Nova Planta, s’aboliren els furs i s’acabà la festa i els coets, així com la celebració d’altres costums valencians. Va ser aleshores, quan el Gremi dels Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de València, que agrupava els pastissers valencians, va trobar la manera d’evitar la prohibició, continuar celebrant la festa i lloar el seu patró, Sant Donís. Així els piulets i tronadors es convertiren en dolços que eren acompanyats de figuretes de massapà amb formes de verdures i fruites de les hortes valencianes.”

ACCO, amb la mocadorà

Oliva s’ha sumat, un any més, a les ciutats i pobles valencians que també celebren Sant Dionís. Per fer-vos partícips d’aquest dia tan especial, l’Associació de Comerciants d’Oliva (ACCO) ha organitzat el sorteig de 15 mocadoraes commemoratives del 9 d’Octubre, en col·laboració amb les regidories de Comerç i de Cultura.

El sorteig se celebrarà el divendres dia 6, al Mercat Municipal, entre totes aquelles persones que realitzen compres en els comerços associats, del 2 al 6 d’octubre.

Ja ho saps! Compra en qualsevol comerç associat i participa en el sorteig de 15 mocadoraes elaborades per Blat de sucre, Pastisseria Sanchis i Pastisseria Sant Vicent.

Els valencians i valencianes tenim un dia especial per a celebrar el nostre amor, una alternativa a Sant Valentí, que, amb el pas dels anys, s’ha anat estenent. “Per Sant Dionís, amar i ser feliç”, diu el lema oliver d’enguany. Siga quina siga l’estima que compartiu, feu-ho amb amor i felicitat.

Què vos sembla? Heu regalat una mocadorà en alguna ocasió? Quan aneu al forn, adoneu-vos si estan preparades i no dubteu a reservar-les per a poder-les regalar el 9’Octubre.

 

Compartir este article

Related Posts